22 Mayıs 2012 Salı

Fırın Yapımında incelikler

Her işte ve meslekte püf noktaları olduğu gibi Kara fırın yada taş fırın yapımın dada incelikler vardır. Bu inceliklerden bir tanesi fırına koyulan taban taşıdır. Bir çok usta günümüzde Antep taşını tercih etmektedir. Konya'lı ustalarda Sille taşını kullanmaktadır. Gelelim bu taşların özelliklerine Sille taşından başlayalım.




Yandaki resimde gördüğünüz Sille taşıdır. Genel özelliği ısıyı tutması ve 1500 dereceye kadar ısıya dayanıklı olması ve taşın yüzeyinin pürüzsüz hale getirile bilmesi bu taşa bir çok artı avantajlar getiriyor. Fırın tabanına kullanıldığı zaman bu taş çok kaliteli etli ekmek pide çıkarıyor.  Taşın işlenmesi genelde flex ile oluyor. Tuzdan sonra döşenince fırının ısıyı tutması çok artıyor.

Antep taşı fırınlarda kullanılmasına rağmen Sille taşı kadar kaliteli bir taş değil kanaatindeyim. Denemelerimde Sille taşından çıkan etli ekmek yada pide, bu taşta geç pişti. Soğuma oranları sille taşından 2 kat hızlı ısınan bir sille taşı 15 dk soğudu ise Antep taşı 7 dakika gibi bir sürede soğudu. Tabi ki bunlar benim şahsi gözlemlerim. Herkes kendine göre denemeler yapabilir. Yada bu iki taşı kullanan fırınlardan bilgi alabilirler.

Yandaki resim Antep taşının görünümüdür. Görüldüğü gibi gözenekli bir taş çeşidi. Ama fırıncılar için biraz döşemesi kolay bir taş. Konunu detayları şöyle şahsi olarak yada işletme olarak bir fırın yaptıracaksanız. Sille taşı olmasına özen gösterin derim. Konuyla alakalı yorumlarınız olursa severek cevaplarım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.